Haber

Başkan Yardımcısı Yılmaz canlı yayında soruları yanıtladı. İfade

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “KKTC insanlık dışı bir tecritle karşı karşıya. Hiçbir şekilde açıklanabilecek bir durum değil. İnşallah bunlar birer birer ortadan kalkacak.” söz konusu.

Yılmaz, BRT televizyonunda yayınlanan özel yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’ne ilişkin soruya yanıt veren Yılmaz, söz konusu belgenin, yeni kabinenin kurulmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ilk protokol olduğunu vurguladı.

Bunun KKTC’ye verilen değerin açık bir göstergesi olduğunu anlatan Yılmaz, protokolün her şeyden önce KKTC’nin egemen bir devlet olarak varlığını, altyapısını güçlendirmeyi, halkın refahını artırmayı amaçlayan değerli bir belge olduğunu ifade etti. Kıbrıslı Türkler.

Cevdet Yılmaz, protokolün Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışmanın en güçlü göstergelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “KKTC’nin devlet ve millet olarak önceliği ne olursa olsun, bu belgemizin de temel önceliği odur.” değerlendirmesini yaptı.

Su ve Toprak Kaynakları Master Planı açılış toplantısının yapılacağını hatırlatan Yılmaz, özellikle su ile ilgili projelere ilişkin soruya yanıt olarak son dönemde yaşanan gelişmelerin tarım ve gıda güvenliği konularının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu hatırlattı.

Tarımda su kullanımının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, Su ve Toprak Kaynakları Master Planı’nın gelecek için hayati bir proje olduğunu belirtti.

“Devasa bir proje” ile suyun Türkiye’den KKTC’ye deniz altı borularla taşındığını belirten Yılmaz, içme suyu sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü ifade etti.

“Şimdi sıra sulamada” diyen Yılmaz, bu konuda değerli çalışmalar yapıldığını, bu alanda projelerin hayata geçirilmesinin istihdama ve refaha katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Enerji arz güvenliği için elektriğin kabloyla sağlanması projesiyle ilgili soruya yanıt veren Yılmaz, Türkiye ile kurulacak enterkonnekte sistemle sadece KKTC’nin değil, tüm adanın dünyaya bağlanacağını açıkladı.

Enerjinin sanayiden günlük hayata etkisine vurgu yapan Yılmaz, imzalanan anlaşmayla söz konusu projede sürecin hızlandırıldığını belirtti.

Proje fizibilite çalışmalarının yapıldığını ve tamamlandıktan sonra üretim aşamasına geçileceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Büyük projeler arasında gündemimizdeki en önemli proje bu olacak. Çok şükür Ercan Havalimanı hayata geçti. Artık KKTC’nin yeni vitrini oldu. Muazzam bir yatırım. Çok daha büyük hale gelecek.” Zamanla yetecektir. Bu tür projeler hayata geçtiğinde buradaki insanlarımız çok daha refah içinde olacaktır.” Büyük ölçekli yatırımları birer birer hayata geçireceğiz ve başarı öykülerimizi artıracağız. Suda bir başarı hikayemiz var, havalimanında bir başarı hikayemiz var. İnşallah şimdi aynı başarı öyküsünü Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin tüm yetkilileri, ilgilileri ve teknik ekipleriyle birlikte elektrikte de yakalayacağız. “

“Üç devlet, tek millet…”

Azerbaycan’da düzenlenen “Bakanlar Toplantısı”nda KKTC’nin gözlemci olarak yer aldığını hatırlatan Yılmaz, KKTC’nin özellikle Türk dünyasındaki statüsüne ilişkin soru üzerine Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ve dostluğa vurgu yaptı.

“İki devlet, tek millet” anlayışını hatırlatan Yılmaz, “Aslında KKTC’yi de eklediğimizde ‘üç devlet, tek millet’ dememiz lazım.” Söz konusu toplantının önemli olduğunu ve bazı şeylerin göstergesi olduğunu belirten Yılmaz, şu görüşleri paylaştı:

“KKTC önümüzdeki dönemde giderek dünyada daha da etkili hale gelecek ve dünyayla daha fazla kanal açacak. Bunlar ekonomik, akademik, sportif, sanatsal faaliyetler gibi kanallar olabilir. Bunlardan biri de kültürel boyuttur. KKTC’nin taşıması gereken kanallar vardır. Bunu tüm dünyaya engel olmak aslında “İnsanlığı engellemek demektir. Baktığınızda KKTC insanlık dışı bir tecritle karşı karşıyadır. Hiçbir şekilde açıklanabilecek bir durum değil. İnşallah bunlar birer birer ortadan kalkacak” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı ile KKTC arasındaki entegrasyonun güçlendirilmesinin önemine değinen Yılmaz, “Bu sadece KKTC için değil, Türk dünyası için de her açıdan değerlidir.” Sözlerini söyledi.

“Türkiye Yüzyılı, KKTC’nin de yüzyılı olacaktır” sözleri hatırlatılan ve değerlendirmesi sorulan Yılmaz, 100. yüzyılda geçmişten gelen başarılarla “Türkiye Yüzyılı” adı verilen yeni bir dönemi başlattıklarını belirtti. Cumhuriyetin yıldönümü.

Türkiye’nin 21. yüzyılın yükselen güçleri arasında ön sıralarda yer alacağını kaydeden Yılmaz, “Çok önemli tarihi birikimleri olan, birçok coğrafyayla çok değerli bağlantıları olan bir ülkeyiz. Artık insan gücüyle yeni yüzyıldayız. , teknolojik altyapı ve kurumsal kaynaklar bu yüzyılın koşullarında eğitilmiş.” Kapasitesi yüksek, demokrasisi ve hukuk standartları yüksek bir ülke olarak geleceğe yürüyeceğiz ve çok daha etkin bir ülke haline geleceğiz.” söz konusu.

Büyük zorlukların üstesinden gelen Türkiye’nin önemli bir eşiğe ulaştığını ve bunu aşarak çok daha ileri ülkeler sınıfına gireceğine inandığını ifade eden Yılmaz, “İnşallah bu yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olur. Daha güçlü bir Türkiye” dedi. Daha güçlü bir KKTC ile aynı anda gerçekleşecek.” Bir açıklama yaptı.

Kendilerini farklı bir geleceğin beklediğini anlatan Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu vizyon, Türkiye’nin liderliğinde adım adım hayata geçecek. Önce 2053, sonra 2071 diyoruz. Bu uzun vadeli vizyon çerçevesinde bu yılı inşa edeceğiz.” ‘Türkiye Yüzyılı’ ve ‘KKTC Yüzyılı’ tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek.” “Geçmişimizin, tarihimizin, değerlerimizin, geleceğimizin, servetimizin aynı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla birlikte yükseleceğiz, birlikte güçleneceğiz. Bunun sağladığı refahtan tüm toplum yararlanacaktır.” İfadesini kullandı.???????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu