Gelişmekte olan piyasalar Hindistan ve Güney Afrika’daki seçim tedirginliğinden etkilendi
Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, Hindistan’daki seçim sonuçları ve Güney Afrika’daki siyasi belirsizlikten kaynaklanan yatırımcı tedirginliği nedeniyle bugün son yedi haftanın en sert düşüşünü yaşadı. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (EM) hisse senetleri endeksi %1,6 oranında düşerek 16 Nisan’dan bu yana en önemli düşüşünü kaydetti.
Hindistan’da ana hisse senedi endekslerinin her biri %5’in üzerinde düşerek Pazartesi günü ulaşılan rekor seviyelerden geriledi. Bu düşüş, ilk oy sayımının Başbakan Narendra Modi’nin ittifakının genel seçimlerde çoğunluğu elde etme yolunda ilerlediğini göstermesine rağmen, marjın sandık çıkış anketlerinde tahmin edilen ezici galibiyetten daha dar olması nedeniyle meydana geldi. Daha kesin bir zafer bekleyen finans piyasaları olumsuz tepki verdi ve Hint rupisi dolar karşısında 83,5’e kadar değer kaybetti ve gösterge tahvil faizleri arttı.
TS Lombard’da EM makro stratejisinden sorumlu Genel Müdür Jon Harrison durumu şöyle yorumladı: “BJP zaferinin marjı daha önce beklenenden daha az olacak. Dün gördüğümüz hisse senetleri ve rupideki güçlü kazançlar çok abartılı görünüyordu.” Bir sonraki hükümetin muhtemelen refah harcamaları konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya kalacağını ve reformları uygulama konusunda kısıtlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Başka yerlerde, Güney Afrika, Macaristan ve Polonya borsaları da, imalat faaliyetlerinin zayıfladığına dair yeni işaretlerin ardından yatırımcıların ABD ekonomisinin “istisnacılığının” potansiyel sonunu yeniden değerlendirmesiyle düşüşler yaşadı.
ABD doları bugün hafif bir yükseliş göstererek gelişmekte olan piyasa (EM) para birimleri üzerinde ilave baskı oluşturdu. Resmi Para ve Finans Kurumları Forumu, küresel rezerv yöneticilerinin tercihlerinin, hayal kırıklığı yaratan getiriler ve jeopolitik endişeler nedeniyle Çin yuanından uzaklaşarak yüksek getirili ABD dolarına doğru kaydığını bildirdi.
Güney Afrika randı, ekonominin ilk çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış bazda %0,1 küçüldüğünü gösteren verilerin ardından zayıflayarak dolar karşısında %1’in üzerinde düşüşle 18,72 seviyesine geriledi. Bu daralma ekonomistlerin %0,1’lik büyüme beklentilerini boşa çıkardı.
Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) son seçimlerde çoğunluğu kaybetmesinin ardından, partinin bir koalisyon anlaşması oluşturmak için iki haftaya kadar süresi olması nedeniyle rand zaten baskı altındaydı.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.