Ekonomi

Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılı için yüzde 22,3 olan yılsonu enflasyon tahminini 35,7 puan artırarak yüzde 58’e, 2024 yılsonu için ise yüzde 10 artırdıklarını açıkladı. Yüzde 8,8’den 24,2 puan. Bunu yüzde 33’e çıkardıklarını ifade ederek, “2024 yılında enflasyonda düşüşün sürdürülebilir şekilde başlaması için zemini özenle hazırlıyoruz. Enflasyonda düşüş dönemine girildiğinde göreli fiyatlardaki geçici düzeltmeler yerini döviz kuru istikrarına bırakacak, iyileşecek” dedi. cari işlemler dengesi, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervler.” Böylece Merkez Bankası, üç raporlama döneminin ardından ilk kez 2023 sonu ve 2024 yılı sonuna ilişkin enflasyon varsayımlarını yükseltti.

TCMB Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2023-III Bilgilendirme Toplantısı’nda son üç ayda açıklanan veriler ışığında TCMB Lideri Hafize Gaye Erkan, küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmeler ile para politikası uygulamalarına ilişkin yaptığı analizler ve 1. depremin ekonomik aktivite üzerindeki etkileri.

Orta vadeli enflasyon iddiaları ve değerlendirmelerini açıklayarak önümüzdeki döneme ilişkin sunum yaptı.

“Faiz artırım kararları aldık, almaya da devam edeceğiz”

Enflasyon göstergelerini ve enflasyonun ana eğilimini yakından takip ettiklerini belirten Erkan, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Faiz oranlarını artırmanın yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek için seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları alın.” dedi.

“2024’te sürdürülebilir enflasyon düşüşünün temelini atıyoruz”

Döviz kurundaki düzeltme ve mali disiplin tedbirleri sonucunda enflasyonun kısa vadede kesintili bir artış göstereceğini söyleyen TCMB Başkanı Erkan, “Öte yandan sürdürülebilirlik için de zemini özenle hazırlıyoruz. 2024’te dezenflasyon başlar.”

Faiz artırım kararlarının, niceliksel ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarının birikimli ve olumlu etkilerinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde enflasyonun ana eğiliminde hissedilmeye başlanacağına değinen Erkan, “Enflasyonda düşüş dönemine girildiğinde geçici düzeltmeler devreye giriyor. göreli fiyatlardaki yerini döviz kuru istikrarına bırakması, cari işlemler dengesinin iyileştirilmesi, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervler bırakacaktır”.

Enflasyonun ana eğilimi ve beklentilerin, ele aldığı gelişmeler neticesinde dengeli bir şekilde iyileşmeye başlayacağını kaydeden Erkan, 2025 sonunu istikrar döneminin başlangıcı olarak gördüklerini, bu süreçte öngörülebilirliğin artacağını kaydetti. Söz konusu dönemde enflasyondaki düşüş hızlanmaktadır. Erkan, faiz artırımları, niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırması ile mali sıkılaştırma sürecinin kur istikrarını destekleyeceğini söyledi.

“Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ay içinde fiyatlara büyük ölçüde yansıyacak”

Fiyat artışlarının emek yoğun branşlarda maliyet artışlarına neden olduğunu belirten Erkan, “Analizlerimiz asgari ücret artışlarına en duyarlı sektörlerin idari-destek hizmetleri, lokanta-oteller, toptan-perakende ticaret olduğunu gösteriyor. etki” dedi.

“Enflasyon beklentileri bir süredir yüksek seviyelerde seyrediyor ve son aylarda tekrar yükselişe geçti”

Gelişmelerden gıda, fiyat ve turizm kaynaklarının önemli ölçüde etkilendiği lokanta ve oteller alt kümesindeki aylık artışların devam ettiğine işaret eden Erkan, “Hizmet sektöründeki bu gelişmelere paralel olarak enflasyon beklentileri de yüzde 20’ye yakın seyrediyor. bir süredir yüksek seviyelerde ve son aylarda yeniden yükseliyor.”

“Enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasıyla enflasyondaki düşüş süreci hızlanacak”

Enflasyonda ataletin kırılmasının beklentilerin çıpalanmasına bağlı olduğunu belirten Erkan, “Parasal sıkılaştırmanın dezenflasyona geçiş döneminde kümülatif etkileriyle talepte denge ve öngörülebilirlik sağlamasını bekliyoruz. Yeniden enflasyonla düşüş süreci hızlanacak.” Enflasyon beklentilerinin çıpalanması.”

“Kredilerin yanı sıra kantitatif sıkılaştırma ile likiditeyi de sterilize ederek faiz artırımlarının etkisini güçlendiriyoruz”

2023’ün ilk altı ayında ihtiyaç kredilerinde kredi kartlarında yüzde 70’in, taşıt kredilerinde ise yüzde 68’in üzerinde artış yaşandığını kaydeden Erkan, şöyle devam etti:

“Bireysel krediler toplamda yüzde 40 arttı. 2 trilyon lirayı aştı. Bu yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki büyüme son 10 yılın ortalamasının 3 katından fazla. Kredi genişlemesi iç talebi körüklüyor, beklentileri bozuyor. , ithalatı ve cari açığı artırıyor.Temmuz ayı PPK toplantısında faiz artırımı açıklandı.Ayrıca, finansal sıkılaştırma kapsamında aldığımız seçici kredi sıkılaştırma kararları ile kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol ediyoruz. kredilerde de kantitatif sıkılaştırma yaparak likiditeyi sterilize ediyor, böylece faiz artışlarının etkisini güçlendiriyoruz.Özetle, nakit sıkılaştırma sürecimizde kademeli ve istikrarlı faiz artışları, kantitatif ve seçici kredi sıkılaştırması ile birleştirilerek daha bütüncül ve daha fazla hale getiriliyor. güçlü.”

Haziran ve Temmuz aylarındaki PPK toplantılarında aldıkları kararlarla politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yani toplam 900 baz puana yükselttiklerini hatırlatan Erkan, “Böylece politika faizi 2019’da iki katından fazla arttı. iki ay. Mevduat faiz oranları düşerken. Mevduat faizleri daha çok enflasyon beklentilerine paralel bir seviyeye geldi. Ancak mevduat faizlerini dolarizasyonu artırmayacak seviyede tutmayı da önemsiyoruz. Bu nedenle Türk Lirası likiditesindeki istikrarı dikkate alarak miktarsal sıkılaştırma kararı aldık. Etki analizine göre değişiklikle birlikte sistemden 450 milyar TL ile 500 milyar TL arasında likidite çekilecek” dedi.

“2023 yıl sonu enflasyon varsayımımızı yüzde 58’e çıkardık”

Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahminlerini paylaşan Erkan, “Gıda fiyatları enflasyonunun 2023’te yüzde 61,5’e, 2024’te ise yüzde 35,0’e ulaşacağını iddialarımıza yansıttık. Bu çerçevede enflasyonumuzda değerli bir güncelleme yaptık. Yıl sonu enflasyon varsayımımızı yüzde 58’e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33 olarak güncelledik. 2025 sonunda enflasyonun yüzde 15’e düşmesini bekliyoruz. Tahmin patikamızda revizyon 2023 sonu için 35,7 puan, 2024 yılı sonu için yüzde 24. 2 puan oldu” dedi.

Bilgilendirme toplantısı, Erkan’ın sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladığı soru-cevap bölümüyle devam etti. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu