“Prematüre bebekler için en iyi ilaç anne sütüdür”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrullah Yüksel, “Bazı bebekler hayata diğerlerinden daha erken başlayabiliyor. Prematüre bebek olarak adlandırılan bu durumu yaşayan aileler, çocuklarının akıbeti konusunda endişe duyabiliyor. Ancak prematüre bebekler doğumdan sonra bazı zorluklar yaşasa da Yakın takip ve tedavi ile hayata daha sıkı tutunuyorlar.Bebeklere bu konuda en büyük desteğin ‘anne sütü’ olduğunu söyledi.
Medicana Uluslararası İstanbul Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrullah Yüksel, prematüre bebekleri bekleyen süreçler hakkında bilgi verdi. Dr. Yüksel, “Anne karnında 37. gebelik haftasını tamamlamadan doğan bebeklere ‘prematüre bebek’ deniyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 167 bin, dünyada ise 15 milyonun üzerinde bebek çok erken doğuyor. Prematüre bebeklerin bağışıklığı normal zamanında doğanlara göre daha düşük olduğundan bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor.” “Hayatta kalmaları mümkün. Ancak bu durumu aşmak çok da zor değil” dedi.
Uz, “Erken doğum, bebeklerin hamileliğin 37. haftasını tamamlamadan canlı doğması olarak tanımlanıyor” dedi. Dr. Yüksel, “28 haftanın altında doğan bebekler çok prematüre, 28-32 hafta arasında doğanlar preterm, 32-37 hafta arasında doğanlar ise geç preterm olarak adlandırılıyor. Yapılan araştırmalara göre, 23. haftada doğan bebeklerin hayatta kalma oranı yüzde 29, 27. haftadan sonra doğan bebeklerin yaşam beklentisi ise yüzde 29’dur.” “34 haftadan sonra doğanların yaşam beklentisi yüzde 90 civarında, yani normal dönemde doğan bebeklerle aynı. Her yıl dünya çapında 15 milyondan fazla bebek çok erken, çok küçük ve çok hasta doğuyor, bu da her yıl dünyada bir bebek anlamına geliyor. Her 10 bebekte bir” dedi.
DOĞUM ÖNCESİ KONTROLLER ERKEN DOĞUM RİSKİNİ BELİRLİYOR
Erken doğumların erken tespit edilebildiğini dile getiren Uz. Dr. Yüksel, “Geç anne yaşı, obezite, çoğul doğum, enfeksiyonlar, preeklampsi, plasenta sorunları, rahim ağzı sorunları, rahim sorunları, bebeğin gelişiminde sorunlar, gebelikler arasında kısa süre geçmesi ve bazı hastalıklar gibi sorunlar, Erken doğumun sebepleri arasında anneler de yer alıyor.” “Kadının erken doğum yapıp yapmayacağı jinekoloji bilimini ilgilendiren bir konudur ancak doğum öncesi muayeneler erken doğum riskini belirler. Böyle bir risk varsa doktorlar muayenelerle sorunları tespit ederek tedavi sürecini belirlerler. Tüm hamilelik süreci.” dedi.
ÇOK İYİ BAKIM GEREKİYOR
Prematüre bebeklerin özelliklerinden bahseden Uz. Emrullah Yüksel, “Prematüre bebekler, zamanında doğan bebeklerden çok farklı görünüyor. Daha küçük ve inceler, onları dolgunlaştıracak vücut yağ ve kas kütlesi de daha az. Prematüre bebeklerin cildi daha hassas olabilir. Emme sorunları var, nefes almada zorluk çekiyorlar ve başları vücutlarıyla orantılı.” Bu bebeklerde bazen kalp sorunları, beyin kanaması, sarılık, kansızlık ve sindirim sistemi sorunları yaşanabilir ancak bu sorunlar doğumdan sonraki ilk saatlerde ortaya çıkar. Bazı sorunların ileride kalıcı hale gelmemesi için çok uygun bir bakım gerekir. Bu noktada ailelerin ve bebeklerin yoğun bakıma ihtiyacı var. Hekimlere ve personele büyük sorumluluk düşüyor. Hastanelerde bebeklere özel bakım yapılıyor. Ancak hastaneden evde çıktıktan sonraki ilk altı ay önemlidir. Fiziksel ve nörolojik gelişmeler takip edilmeli, ev ortamında hijyene dikkat edilmeli, bebeğin yatış pozisyonuna dikkat edilmeli, ev sıcaklığı vücut ısısını koruyacak şekilde ayarlanmalıdır. Korunması gerekiyor dedi.
ANNE SÜTÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖNEMLİDİR
Uz, “Prematüre bebekler için anne sütü çok önemli” dedi. Dr. Yüksel, “Bağışıklık sistemi olgunlaşmadan doğan bebek artık emme, yutma, nefes alma ve tüm bunların uyumu konusunda zorluklarla karşı karşıyadır. Erken doğan bir bebeğin ilk beslenmesinin ilk sütle yapılması çok önemlidir. Kolostrum adı verilen anneden gelir. Burada da beslenmenin ilk kuralı anne sütüdür. Anne sütü.” Bebeklerin bağışıklık sistemi için önemli” dedi.
EV TAKİBİNDE İLK ALTI AYDA DİKKATLİ OLUN
Üzgün. Dr. Yüksel, “Enfeksiyon bu bebekler için risk oluşturuyor. Vücut savunma fonksiyonları son derece zayıf olan prematüre bebeklerin enfeksiyonlardan korunması için bu bebeklere dokunmadan önce el hijyeninin sağlanması gerekiyor. Bu sürecin ev ortamında da devam etmesi gerekiyor. Evde bakımda bebeğin idrar miktarına, kaka büyüklüğüne ve yemek saatlerine dikkat edilmelidir.” Doğru şekilde izlenmeli ve doktorla paylaşılmalıdır. Bu bebeklerin vücut sıcaklığının korunması gerekmektedir. Gürültüsüz bir ortamda uyumalarını sağlamak da önemlidir. Yemeği reddetme, emmeme, sürekli ağlama veya hiç ağlamama, çok rahat bir durumda olma ve el ve ayaklar hareket ettirildiğinde uzuvların çökmesi, morarma, sık ve nefes almada zorluk, ateş veya vücut düşüklüğü durumlarında Sıcaklık veya ciltte gözle görülür sarılık görülmesi durumunda derhal doktora başvurulmalıdır. 28. gebelik haftasından küçük doğan bebeklerin 3 yaşına kadar, daha büyük prematüre bebeklerin ise 2 yaşına kadar doğum haftaları dikkate alınarak büyüme ve gelişmeleri takip edilmektedir. Bu yaştan sonra artık düzeltilmiş yaş dikkate alınmamaktadır. “Gerek yok” dedi.