Haber

Seçimlerin Yenilenmesi Nedir? 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne zaman yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde saat 14.00’te seçimlerin yenilenmesine ilişkin karara imza attı. 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. Peki yeniden seçim nedir? Seçim süreci nasıl işleyecek? Detaylar burada.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlediği basın toplantısında seçim tarihi belli oldu. Erdoğan, 14 Mayıs’ta seçimlerin yenilenmesine imza attı.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından gözler Resmi Gazete’de olacak. Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete’nin yarınki sayısında yayımlanacak.

yeniden seçim nedir?

Anayasa’nın 116. maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu durumda Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Yeniden seçim kararından kaç gün sonra seçim yapılır?

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nun 3. maddesine göre, seçimin yenilenmesi kararının imzalanmasının ardından karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. Seçim, 60. günü takip eden ilk Pazar günü yapılacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi birlikte yapılacak.

  • Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması halinde, Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile birlikte yapılır. ofisin boşalmasını takip eden altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü.

  • Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir sebeple boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması halinde, boşalmayı takip eden kırkbeş gün içinde son Pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. ofiste. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Başkan için bu süre süreden sayılmaz.

  • Seçim takvimi, seçimlerin yukarıdaki fıkralarda belirtilen süreler içinde tamamlanması amacıyla Yüksek Seçim Kurulu tarafından resen belirlenir ve ilan edilir.

haberlapseki.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu