İş

Türkiye’nin İlk Banka Soyguncusu Necdet Elmas’ın Hikayesi Hollywood Filmi Gibi

Ülke katı bir yönetim altında ve daha önce hiç böyle olmamıştı Banka soygunu olmadı O sırada halk olup biteni şaşkınlıkla izliyordu. Necdet Elmas Türkiye’nin ilk gangsteri olmayı başarırken, yıllarca adından söz ettirdi.

Garip olan şu ki sanki hiç soygun yapmamış gibi sadece sözleriyle gündemdeyken geriye sadece alkışlanmaması kaldı. İşçinin parasına dokunmamanın gururlu duruşugarip bir şekilde büyük bir itibar kazanmıştı.

Necdet Elmas, Konya’nın Ereğli ilçesinde yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

9 Ocak 1935’te doğduAilenin içinde bulunduğu zor durum bu genç adamın 12 yaşında evden kaçmasına neden oldu. Konya’da güçlü olma hayaliyle çeşitli işler kurdu ancak beklediği başarıyı elde edemedi.

Bu hayal kırıklığının ardından İstanbul’a giderek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Ancak ikinci sınıfta eğitimini yarıda bırakıp kaçak yollarla para aramaya başladı. Pis şeylere karışarakHayatını farklı bir yöne götürdü.

İşte Hırsızlığa böyle bir geçiş yapan Elmas . Öte yandan kendi kendini yetiştirmiş ve kültürlü biri olduğu da söyleniyor. Ancak zengin olma tutkusu onu kesinlikle farklı yollara sürükledi.

O yıl İstanbul’un Çemberlitaş semtindeki Buğday Bank; Uzun boylu, iri yapılı, gözlüklü ve sağ yanağında yara izi olan bir adamın ziyareti onu sarsmıştı.

Bu adam bankaya girer girmez, 6.35 kalibrelik tabancaDışarı çıkıp filmlerde hepimizin duyduğu o meşhur cümleyi haykırdı: ” Kimse kıpırdamasın, ateş edeceğim!

Bankadaki herkes şaşkına dönmüştü çünkü böyle bir şey daha önce hiç yaşanmamıştı. Necdet, bankadan 200 bin liradan fazla para bulunduÇantayı alırken banka müdürüne tek el ateş ederek ağır yaraladı.

Daha sonra kapıda bekleyip muhtemelen çaldığı Chevrolet Arabaya binip hızla olay yerinden ayrıldı. Bu araba daha sonraki onu yakalama girişimlerinde değerli bir argüman olacaktı.

Elmas, ilk soygunundan bir ay sonra İş Bankası’na baskın düzenledi.

Bu bankayı soyarken herkesin dilinde olan o meşhur cümleyi söyledi. Soygun sırasında bankanın köşesinde bir adam dikkatini çeker. Adama ne yaptığını sorduğunda, “İşçiyim”Cevabı kendisiyle özdeşleşen cümlenin kurulmasına neden oluyor: “Ben işçilerin parasını almam!

İşin ilginç tarafı, yaptığı soygunun unutulmuş olması; bu cümle, Halkın ağzındaydı.

Her iki soygun arasında kısa bir süre olmasına rağmen Yakalanamayan soyguncu her zaman manşetlerde yer aldı. Hükümet bu yüzden prestij kaybediyor; gazetelerde, Necdet ElmasYakalayana 100 bin lira para ödülü bile olduğu yazıyor ama ne çare!

Tüm bu olayların ardından Elmas’ın aslında hapishane kaçağı olduğu öğrenilir.

Adını değiştirerek halkın arasına karışan soyguncu; Kimsenin ruhu farkına varmadan sanki bir mahkum değilmiş gibi dolaşıyor, Hiçbir polis teşkilatının bu durumdan haberi yoktu.

Ünlü Chevrolet arabası ile ünlenen Necdet Elmas tam bir araba aşığıydı. O kadar ki o zamanlar Çünkü Chevrolet arabaları onunla özdeşleşmiştir. Polis, gördüğü her model aracı elmas sanarak teslim ediyordu. Hatta sırf bu nedenle bir ailenin kurşun yağmuruna tutulduğu dönemler bile oldu.

Bu sırada Necdet Elmas Polisle alay eder gibi karakola mektuplar gönderiyor, karda iz bırakmadan yürüyordu. Mektuplarda yapacağı yeni soygunların haberlerini veriyor ve herkesle adeta eğleniyordu. Onun hayat dolu, muzip tavrı buradan da belli oluyordu.

Yakalanmamak için Chevrolet arabasını yaktı.

Olaylar gün geçtikçe büyüyor ve Necdet Elmas yakalanmamak için çok sevdiği arabasını yakarken, İnsanlar ayrıca Chevrolet arabaları almaya başladı. O dönemde çılgınlığa dönüşen bu çılgınlık aslında Elmas’ın yakalanmasını geciktirmişti.

Elmas olarak sürekli yanlış adamlar yakalanıyor ama gerçek soyguncu bir türlü bulunamıyor. Giderek zeki ve kurnaz Öyle biri olduğu açıkça görülen Necdet; Planlarını ustaca planladı ve kendisini ele verecek şeylerden kaçındı.

Ancak beklenmedik bir şeyOldu… Bütün kaçmayı, çabayı, kurnazlığı çöpe atacak bir şey.

Yakınlarının ihbarı üzerine yakalandı. Elmas’ı savunmuyoruz ama bu durum tam anlamıyla göreli terör diyebileceğimiz bir durum. Soyguncu saklandığı yerden ihbar üzerine yakalandı. “Bana bak, zaten üzgünüm, bana saldırma! Aksi takdirde ya intihar edeceğiz ya da yaylım ateşi açacağız. İşte o zaman kıyamet kopacak! Öncelikle şefinizle konuşmak istiyorum.” dedikten sonra içeri girdi. Silahını ve parasını binbaşıya teslim etti.

Daha da ilginci şu: Kendini tıraş etti, saçını ve sakalını kesti ve tutuklandı.

Kendisine ilgi duyduğu her yönüyle belli olan Necdet, bu isteği için kendisine teşekkür etti. Tıraş olduktan sonra evden çıkarıldı. Çapkın bir adam olduğu bilinen bu adamın, bu haliyle de kadınlara kur yaptığı söyleniyor. Hayatın her anından keyif almak böyle bir şey olsa gerek!

20 yıl hapis cezasına çarptırıldı Elmas’ın mahkemedeki ifadesi Tıpkı banka çalışanına söyledikleri gibi bu da gündem oldu. Onun sözleriyle “ Duruşmalarda mahkemenizi incitecek bir şey söylediysem bunu benim ruh halime bağlamanızı rica ediyorum. Eğer suçumda kast varsa bu suçta kastım yoktur. Hata pisliktir, ceza ise banyodur. Bu banyoda yıkanacağım. Banyo dozu fazla alınırsa bu banyonun fayda yerine zararı olur. İleride kitap yazıp durumu kamuoyuna sunacağım. Savunmalar ikinci planda kalıyor. Temel savunmanın vicdanınızda yapılmasını istiyorum. “Adalet karşısında boynum kıldan incedir.”Cümlelerini sıralayarak yeniden gündeme gelmeyi başardı.

Hollywood sinema salonundan çıkmış bir şey gibi. Bu hikayenin mutlu mu yoksa mutsuz mu biteceğine karar veremedik. Adamın sanki yarın yokmuş gibi macera dolu bir hayat sürmesi ve son anda bile polise istediğini yaptırması mükemmeldir. “Filmlerde böyle şeyler olur”aromalı.

Söylenenlere göre Şu anda Beşiktaş’ta bir büfesi var ama kendisinden haber alınamadı. Bugün Sina Koloğlu’nun dizinin çekileceği haberiyle gündeme geldi. Sizce hangi oyuncu bu rolün hakkını verebilir?

Kaynaklar: Gaste Arşivi

ipsala-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu